[[hr:brix:hip:]] **|** ====== Računovodstveni aspketi zaliha u HiP ====== U HiP se pojavljuju sljedeće vrste zaliha: * Sirovine za izradu HiP-a koji se navode u normativima pojedinih HiP-a. * Trgovačka roba koja se nabavlja i direktno prodaje i razdužuje bez normativa i za koja vrijede sva pravila za maloprodaju. Vrsta zalihe pojedinog artikla, pa time i konto na kojem će se voditi zaliha artikla se može odrediti na artiklu i/ili na odjelu. Ovisno o tomu da li se želi težište određivanja vrste zalihe pojedinog artikla postaviti za većinu artikala na jednom odjelu ili za svaki pojedini artikal, odjele u HiP-u moguće je organizirati na više načina: * U zasebnom odjelu se vrši prodaja (izdavanje računa). U ovom odjelu se obavezno "drže" zalihe trgovačke robe. * Zalihe sirovine se mogu "držati" u gornjem odjelu prodaje ili u jednom ili više zasebnih odjela. Npr u jednom odjelu se drže zalihe hrane a u drugom zalihe pića. Npr. kuhinja i šank. * Ukoliko se koriste pisači za ispis narudžbi u "proizvodnim mjestima" (kuhinja, šank...) potrebno je za svako proizvodno mjesto imati zaseban odjel koji može biti i bilo koji od gornjih odjela. Primjer složene orgabizacije HiP-a. ^ Odjel ^ Prodajno mjesto ^ Proizvodno mjesto ^ Skladište hrane ^ Skladište pića ^ Skladište trgovačke robe ^ | Restaurant | Da | Ne | Ne | Ne | Da | | Kuhinja | Ne | Da | Da | Ne | Ne | | Šank | Ne | Da | Ne | Da | Da | | Slastičarna | Da | Ne | Da | Ne | Da | Obrazloženje gornje tablice: * Normative za HiP treba upisati zasebno za svako prodajno mjesto (Restaurant i Slastičarna) ===== Pravila određivanja računovodstvenog konta zalihe ===== - Podatak "Vrsta zalihe" i "Konto zalihe" zadaju konto po hijerarhiji gdje su ti podaci upisani: - U zalihama. Ovdje je moguće upisati/ispraviti //{Vrsta zalihe}// i //{Konto zalihe}// samo kada artikla nema zalihe. - U Roba/Usluge. - U kartici ~OSTALI PODACI~ u Odjela. == Napomene == * Modul HiP podržava prodaju trgovačke robe (maloprodaju) i HiP na istom računu te vodi se briga o knjiženjima maloprodaje. Trgovačkoj robi ne treba upisivati normative - zaključak dnevnog prometa takve artikle direktno razdužuje. * Otvaranjem zasebnih odjela za svaku vrstu zalihe i zadavanjem konta zalihe u odjelima se eliminira potreba za zadavanje+m konta zalihe na artiklu - konto se određuje prema odjelu u kojem roba ulazi/izlazi. * Organizacija sa jednim odjelom iziskuje pažljivo zadavanje vrste i konta zaliha ali se pojednostavljuje upis primki, normativa, inventure i sl. * Konto zalihe ovisi i o tomu da li je artikla ambalaža, gotov proizvod ili roba. ==== Preporuke ==== * Artiklima koji su sirovine i ne prodaju se izravno u računima, treba skinuti oznaku "U prodaji". Na taj način se onemogućuje odabir takvih artikala u računu. * Artikli koji imaju vrstu zalihe "Trgovačka roba" se mogu koristiti u normativima HiP-a. Kod razduživanja će se pravilno stornirati maloprodajno zaduženje. Tim artiklima treba postaviti //{Vrstu zalihe}// na "Trgovačka roba" i označiti podataka "U prodaji". ==== Praktični primjeri u praksi ==== Objekt koji uz hranu i/ili piće u ponudi **nema trgovačku robu**: * Jedinstveni prodajni odjel u koji je ujedno skladište sirovina. * Odjel se ne postavlja kao //Maloprodaja//. * Na odjelu se postavlja //Vrsta zalihe// = //Repromaterijal/Sirovine// i konto po odabiru. * Sve sirovine se vode na istom kontu koji je zadan u odjelu. * Na artiklima se **ne** postavlja //Vrsta zalihe//. * Ovakav objekt može imati samo jedan pisač narudžbi. Objekt koji uz hranu i/ili piće u ponudi **ima trgovačku robu**: * Prodajni odjel koji je ujedno skladište trgovačke robe. * Odjel se postavlja kao //Maloprodaja//. * Na odjelu se postavlja //Vrsta zalihe// = //Trgovačka roba// * Jedan ili više odjela kao skladišta sirovina ovisno o tomu želi li se računovodstveno odvojiti zaliha hrane od pića ili još detaljnije. * Na odjelima se postavlja //Vrsta zalihe// = //Repromaterijal/Sirovine// i konto po odabiru. * Na artiklima se **ne** postavlja //Vrsta zalihe//.